Nama
saintifik: Durio zibethinus
Buah berbentuk bulat bujur, bulat, berbentuk pir, dan pelbagai bentuk lain. Warna kulit adalah hijau atau perang ketika muda dan perang kekuningan apabila masak. Namun ciri-ciri utama untuk menentukan kemasakan buah durian adalah dengan baunya dan bukan pada warnanya. Isinya putih ketika muda dan akan bertukar kuning, merah, dan putih kekuningan apabila masak (bergantung kepada varieti).
Keluarga: Malvaceae
Morfologi: Pokok durian dikategorikan sebagai
pokok yang tinggi dan besar. Ketinggian pokok durian boleh mencapai 40 meter
namun kebanyakan varieti baru adalah berketinggian sederhana, iaitu sekitar
15-25 meter. Batang berbentuk silinder dan berbatang lurus serta mempunyai
banyak ranting. Daun berbentuk bujur dan berwarna hijau tua, serta agak tebal
dan mempunyai lapisan lilin pada permukaannya. Bahagian bawah daun kelihatan
hijau keperangan.
Buah berbentuk bulat bujur, bulat, berbentuk pir, dan pelbagai bentuk lain. Warna kulit adalah hijau atau perang ketika muda dan perang kekuningan apabila masak. Namun ciri-ciri utama untuk menentukan kemasakan buah durian adalah dengan baunya dan bukan pada warnanya. Isinya putih ketika muda dan akan bertukar kuning, merah, dan putih kekuningan apabila masak (bergantung kepada varieti).
No comments:
Post a Comment